سبد خرید شما خالی است.
صادرات سیم مفتول یکی از صنایع پررونق و با پتانسیل بالای کشور است که فرصتهای بسیاری را برای تولیدکنندگان و بازرگانان ایرانی فراهم کرده است. سیم مفتول صادراتی با ...
تا حالا چیزی درباره روش پیشتنیدگی شنیدهاید؟ میدانید تیرچه پیش تنیده چیست و چطور ساخته میشود؟ شاید ندانید که روش پستنیدگی وجود ندارد! در این مطلب، تمام جزئیات مربوط به تیرچه پیشتنیده، از ویژگیها و انواع گرفته تا مزایا و معایب آن را بررسی کردهایم. همچنین برای فهم بهتر، ویدیویی از مراحل ساخت این نوع تیرچه قرار دادهایم. همراه ما باشید و تا پایان مقاله ما را دنبال کنید.
برای درک بهتر، پیشنهاد میکنیم ویدیوی مراحل ساخت تیرچه پیشتنیده را ببینید. این ویدیو بخشی از آموزش کامل اجرای ساختمان است که تمام مراحل ساختوساز را توضیح میدهد.
پیشتنیدگی چیست؟
پیشتنیدگی یعنی وارد کردن تنشهای فشاری به بتن قبل از وارد شدن بار نهایی، تا مقاومت کششی آن افزایش یابد. به زبان ساده، این کار بتن را قبل از بارگذاری تحت فشار قرار میدهد.
همانطور که میدانید، بتن مقاومت کششی پایینی دارد. برای تقویت آن از المانهای فولادی استفاده میشود. میلگردهای معمولی مقاومت کششی 300 تا 500 مگاپاسکال دارند، اما برخی المانهای فولادی خاص میتوانند تا 1750 تا 1900 مگاپاسکال تنش را تحمل کنند و مقاومت کششی بیشتری به بتن بدهند.
در این روش، میلگردهای فولادی با مقاومت بالا درون بتن قرار میگیرند تا به طور دائمی بخشی از بتن تحت فشار باشد. این کار باعث میشود ترکهای کششی کمتر ایجاد شوند و سازه پایدارتر شود.
به طور ساده، قبل از وارد شدن بار، سازه برای تحمل فشار آماده میشود. تنش فشاری ایجادشده کمک میکند تا در برابر تنشهای کششی ناشی از بارگذاری مقاومت کند. با این روش، مقاومت کششی بتن افزایش یافته و استفاده از آن در دهانههای بلند ممکن میشود. این تیرچه ها در مقابل تیرچه های معمولی استفاده شده در سقف تیرچه بلوک دارای مقاومت بسیار بالا تری هستند.
تیرچه پیش تنیده چیست؟
تیرچه پیش تنیده نوعی تیرچه بتنی است که با استفاده از تکنیک پیشتنیدگی طراحی و ساخته میشود. همانطور که در بالا اشاره شد، در این نوع تیرچه، میلگردهای فولادی با تنش تسلیمی بالا درون بتن قرار گرفته و قبل از بارگذاری نهایی، تحت کشش قرار میگیرند. با اعمال تنشهای فشاری به بتن، تیرچه پیشتنیده میتواند بارهای بیشتری را تحمل کرده و مقاومت کششی آن بیشتر شود.
انواع تیرچههای پیشتنیده
تیرچههای پیشتنیده در طولهای مختلف تولید میشوند و نوع خاصی ندارند. اما نیروی پیشتنیدگی به دو روش زیر اعمال میشود:
برای ساخت تیرچههای بتنی پیشساخته، معمولاً از روش پیشکشیده استفاده میشود.
نکته مهم:
برخی افراد روش پیشتنیده پسکشیده را با “پستنیدگی” اشتباه میگیرند، اما این دو کاملاً متفاوت هستند.در پستنیدگی، کابلها پس از بارگذاری و زمانی که قسمت زیرین بتن تحت کشش است، کشیده و رها میشوند. این روش باعث ترک خوردن بتن شده و کشش بیشتر، ترکها را افزایش میدهد. حتی اگر کابلها درون غلاف باشند، گروت به دلیل بارگذاری هنگام گیرش ترک میخورد و سازه دچار ضعف میشود.
ساخت تیرچه پیشتنیده
در ساخت تیرچه پیشتنیده از مفتولهای سیاه و مفتول های آجدار با قطر 5 میلیمتر استفاده میشود. چند سیم مفتول کنار هم استرند را تشکیل میدهند و استرندها برای ساخت کابلهایی بهکار میروند که در تیرها و سقفها استفاده میشوند.
برای ایجاد نیروی پیشتنیدگی، مفتولها تا 65 درصد مقاومت نهایی خود کشیده میشوند. سپس بتنریزی انجام شده و پس از گیرش بتن، سیمها آزاد میشوند. این کار باعث میشود بتن تحت فشار قرار بگیرد و مقاومت آن افزایش یابد.
جمعبندی
تیرچه پیشتنیده نوعی تیرچه بتنی است که با استفاده از تکنیک پیشتنیدگی طراحی میشود. در این روش، میلگردها قبل از بارگذاری تحت کشش قرار میگیرند. پیشتنیدگی به دلیل مقاومت کششی پایین بتن، با استفاده از میلگردهای فولادی با تنش تسلیمی بالا انجام میشود. این نیرو میتواند به دو روش پیشکشیده یا پسکشیده اعمال شود که هر کدام مراحل خاص خود را دارند. در این مقاله، بهطور کامل به مزایا، معایب، انواع و روش اجرای تیرچه پیشتنیده پرداختهایم.
امیدواریم اطلاعات مفیدی درباره تیرچه پیشتنیده به دست آورده باشید. اگر سوالی دارید، میتوانید آن را در بخش دیدگاه با ما مطرح کنید.